In 45 seconden geregeld Altijd de beste prijs Al 12 jaar lang!

Dekking autoverzekering bij een auto die total loss is 

Door autonaardesloop.
autoverzekernig

Bij een ongeval is de kans op schade aan de eigen auto groot, ongeacht of het ongeval door jou of een medeweggebruiker veroorzaakt werd. In sommige gevallen is de schade beperkt, wat het mogelijk maakt de auto af te laten slepen en deze vervolgens te laten repareren. Het komt echter ook voor, dat het herstellen van een auto niet meer mogelijk is. De auto is total loss. Welk deel van de oorspronkelijke waarde van de auto krijg je in zo’n geval vergoed via de verzekeraar? In dit artikel lees je er meer over. Het loont om in je zoektocht naar de goedkoopste autoverzekering rekening te houden met dergelijke zaken. Het helpt je te voorkomen, dat je op een later moment een groot deel van de kosten voor een nieuwe auto zelf moet bekostigen. 

Tip: maak voor het vergelijken van de autoverzekeringen bij verschillende verzekeraars gebruik van een online tool als Overstappen.nl! Op basis van de ingevoerde gegevens berekent deze tool welke verzekeraar de gunstigste autoverzekering biedt. 

Afschrijving op het voertuig sinds de aankoop 

De exacte regeling voor de vergoeding bij een total loss voertuig, verschilt sterk per verzekeraar. Er zijn verschillende verzekeraars die de eerste drie jaar de nieuwwaarde uitkeren; mogelijk minus een beperkte afschrijving. Die afschrijving loopt verder op in het vierde en vijfde jaar. Voor een occasion geldt dat vaak naar de dagwaarde van het voertuig gekeken wordt. Er zijn echter verzekeraars die met een occasionwaarderegeling werken. Hierbij krijg je de aanschafwaarde van het voertuig terug, als deze total loss raakt. In de polisvoorwaarden van je autoverzekering vind je terug, welke regelingen en vergoedingen jouw huidige verzekeraar biedt. 

Vergoeding van de tegenpartij bij auto die total loss is 

Op het moment dat een andere partij als schuldige kan worden aangemerkt voor het veroorzaken van schade aan het voertuig, kun je een schadeclaim indienen bij de tegenpartij. Het is vervolgens aan de verzekeraar van deze partij om mee te gaan met deze claim, of om deze aan te vechten. Vaak betekent het indienen van een claim, dat een schadevergoeding geëist wordt voor het verschil tussen de dagwaarde van het voertuig en de waarde van het wrak. Dat laatste is vaak maar een beperkt bedrag. De combinatie van de schadevergoeding en het bedrag wat je nog voor het wrak ontvangt moet je in staat stellen om een vergelijkbaar voertuig terug te kopen na een ongeval.  

DELEN OP SOCIAL MEDIA:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email